12 Haziran 2009 Cuma

Ramazan Orucunun Bazı Adapları

1)Gözleri korumak; yani, gözlerin uygun olmayan yere kaymaması, hatta, ailesine dahi şehvet gözüyle bakmamalı, denilmiştir. O halde yabancı (namahrem) den söz etmeye gerek kalmaz. Aynı şekilde, caiz olmayan her türlü oyun ve eğlence, yerlerine bakmamalıdır. Peygamberimiz S.A.V. buyuruyor ki, “bakış, şeytanın oklarından bir oktur. Kim Allah korkusundan dolayı kötü bakıştan sakınırsa, Allah Tela ona öyle bir iman nuru nasip eder ki, tadını ve lezzetini kalbinde hisseder…. “tasavvuf ehli, kalbi Allah’tan başka yöne çeken şeylere bakmayı uygunsuz olan yerlerden saymışlardır.

2)Dili korumak; yalan söylemek, söz gezdirmek, boş sözler, gıybet, söylemek, çirkin söz, kavga v.s. den ilini korumak bu konuya girer. Sahihi Buhari’deki bir hadiste söyle buyrulmuştur.

“Oruç insan için bir kalkandır. Bundan dolayı oruçlu kişi, diliyle alay ermek, çekilmek gibi cahilce bir söz söylememeli,. Başkası sataşmak isterse ona, “ben oruçluyum” demelidir. Yani, başkası münakaşayı başlatsa dahi, ona bulaşmamalı, eğer anlayışlı biri ise ona, ben oruçluyum demelidir. Eğer o ahmak anlayışsız biri ise, kendi kendine, “sen oruçlusun, senin böyle boş şeylere karşılık vermen doğru değildir.”demelidir.

Özellikle gıybet ve yalandan çok fazla sakınmak gerekir. Bazı alimlere göre, önceden de geçtiği gibi, gıybet orucu bozar, Rasullullah s.a.v. zamanında, iki kadın oruç tuttu,. Oruçlu iken o kadar şiddetli acıktılar ki, dayanamaz oldular. Neredeyse öleceklerdi. Sahabi kiram, Rasullalah s.a.v.den bunun sebebini soruncu, Peygamber Efendimiz kadınlara bir tas gönderdi ve ona kusmalarını söyledi. O iki kadın tasa kusunca, et parçaları ve yeni içilmiş kan çıktı. Oradakiler buna hayret edince, Rasullaha oruç tuttular, sonradan haram olan şeyleri yediler. Böylece anlaşılıyor ki Müslümanlar ramazan ayında oruçlu iken daha çok dikkat etmeleri kazanılan oruç sevabını şeytana kaptırmamalıdır.

Hiç yorum yok: