6 Mayıs 2009 Çarşamba

Ramazanda Oruçlu İken Dile Sahip Çıkılmalı

Oruçlu kimse diline çok hakim olmalıdır.Çünkü diline hakim olamayan kimselerin oruçları da sayılmamaktadır ALLAH (c.c.) tarafından hiç hoş karşılanmamaktadır..Allah kullarının oruçlarını kusursuz tutmasını ve dillerine hakim olmalarını istemiştir.Çünkü oruçluyken bazı insanlar çok sinirli olabiliyorlar ve dolayısıyla dillerine de hakim olamayabiliyorlar.

Dili yalandan haram şeyleri konuşmaktan başkalarının eksiklerini söylemekten ve kavga ve gürülyüden koruyup zabt-u rapt altına almaktır.Bunun yanında Kuran’la evrad u ezkarla meşgul olma uhrevi alemi hatırlatacak tefekküre sebep olacak eserleri okumaktır.

Oruçla kavga-gürültü çıkarmayacak, sövene mukabelede bulunmayacak, cahiline tutum ve davranışlar içine girmeyecektir.Kendisine bu mevzuda herhangi bir sataşma olursa, oruçlu olduğunu, mukabele etmeyeceğini, bu mevzuda ona karışmayacağını söylemelidir.

Oruç mümin için bir güvenlik kalkanıdır.Oruçlu iken kötü şeyler konuşmamalı insanlar cahilane hareket etmemelidir.Eğer bir kimse kendisine sövecek olur veya çatacak olursa ‘ BEN ORUÇLYUM’ desin ve oradan uzaklaşsın.

Oruçlu olduğu halde bir sürü dedikoduya dalan diline hakim olamayacan sadece midesine bir şey koymamakla iktfia eden oruçtan hasıl olacak ve mükafattan mahrum kalacaktır.Kar olarak yanına sadece açlık ve susuzluk kalacaktır.Çünkü yalan sözlerle konuşmayı yalan sözlerle amel etmeyi terk etmeyen insanların yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.Nasıl ki Allah’ın ibadete ihtiyacı yok aynı şey oruç içinde geçerlidir.

Nice oruç tutan insanlar var orucundan susuzluk çekme ve açlıktan başka bir kazancı yoktur.Niceleri de geceleyin kalkıp nafile ibadet yapanlar var ve bu kalkmasından dolayı uykusuzluktan başka bir kazancı yoktur olamazda.

Hiç yorum yok: