10 Mayıs 2009 Pazar

Ramazan'da Kaza Orucu Nedir? Ne Zaman Tutulmalı?

Ramazanda kazaya kalan orucu bunu kaza etmeden bir sonraki Ramazan ayı gelirse , gelen Ramazan orucunu tutar daha sonra kazaya kalan orucunu tutar.Çünkü kaza için zaman geniştir.

Orucun farz olduğu kişiler Ramazan ayında tutmadığı veya meşru bir mazeretinden dolayı bozduğu hergünkü orucun karşılığı olarak Ramazan ayının haricinde oruç tutarak Ramazan orucunun kazasını yerine getirmiş olur

Şafiilere göre bir ramazana ait orucu diğer ramazan gelmeden önce tutmak gerekir.

Önceki ramazan borcu tutulmadan ikinci bir ramazan gelince hem kaza hemde her gün için bir fidye vermek gerekir. Çünkü kaza vaktinden çıkarılmıştır. Kazaya vaktinden sonraya bırakmak ise, yerine getirilmesi gereken bir ibadeti sonraya bırakmak gibidir.

Yolculuk olması veya hastalık sebebi ile Ramazan orucunu tutmamış olan bir kimse, kazaya kalan oruçların tamamını veya bir kısmını kaza edebilecek bir zaman bulmuş iken, bunları kaza etmeden ölüm hastalığına yakalanırsa, malının üçte birinden ödenmek üzere kazaya kalan her bir gün için bir fidye ödenmesini vasiyet etmelidir.

Ramazan orucunu tutamayacak olan kimse ister kaza edecek vakit bulsun ister bulamasın, öldüğü zaman malının üçte birinden fidye verilmesini vasiyet etmesi vacipdir bu durumda.Ama isterse kendi mallarından bir bağış olarak verebilirler.

Hiç yorum yok: