18 Haziran 2009 Perşembe

Ramazan Ayında Terahi Namazı Kılmak Ve Oruç Ayının Faziletleri

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellemin Müslümanları, Ramazan’ın bir saniyesinin bile gaflet içinde geçmemesi için, şaban ayının sonunda özellikle nasihat ederek insanları uyarmıştır. Bu nasihatinde bütün ayın faziletlerini açıkladıktan sonra, bazı önemli konulara özellikle dikkat çekilmiştir. Bunlardan birisi ise kadir gecesinin gerçekten çok önemli bir gece olduğunu anlatmıştır. Daha sonra da Allah’ın o aydaki orucu farz kıldığı ve gece ibadetini, yani teravihi sünnet kıldığı buyrulmuştur. Bundan anlaşıyor ki, teravih kılma emri de, bizzat Allah celle celaluhu tarafından gelmiştir. O halde, Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellemin “bu sünnetimdir” diye teravi kendine mensub etmesini bildirine hadislerin maksadı, bunu tekid edip pekiştirmektir. Zira, Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellemin teravihin sünnet olduğuna ittifak etmişlerdir.

Büyük hadis âlimi Mevlana Şah Abdulhak Dehlevi r.a. “Ma Sebete Bis Sünneh” adlı eserinde bazı fıkıh kitaplarından şöyle naklediyor, “bir belde halkı teravihi terk erlerse, onu bıraktıklarından dolayı, Müslümanların devlet başkanı onlarla savaşmalıdır.

Burada özellikle şu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Birçok kimseler “bir camide sekiz-on günde kuranı (teravihte) dinleyelim de sonra serbest kalalım diye düşünmektedirler. Halbuki burada iki ayrı sünnet olduğunu bilmek gerekir. Kuranı kerimin tamamını teravih namazında okumak veya dinlemek bir sünnettir. Öyleyse bu durumda (birkaç günde kuranı bitirmekle) sadece bir sünnete göre amel edilmiş, diğeri yani ramazan boyu teravi kılmak ise ihmal edilmiş olur. Ancak, ramazan’da yolculuk ve ya başka sebeplerden dolayı teravihi bir yerde kılmaları zor olan kimseler için uygun olan, eksik kalmaması için önce kuranı kerimin tamamını birkaç günde teravih namazsında dinlemelidirler. Sonra nerede vakit bulurlar ve lehine fırsat geçerse, teravihi kılmalıdırlar. Böylece hem kuranın hatmi eksik kalmamış olur, hem de kendi işlerine bir zarar gelmemiş olur.

Hiç yorum yok: