26 Nisan 2009 Pazar

Ramazan Ayının Önemi Yazı Dizisi 1

Ramazan ayı'na yetişip de bu ayın feyiz ve bereketinden yararlanıp farz namazlarının yanı sıra nafile namazlarını çoğaltıp hatta varsa kaza namazlarımızı da eda etmenin yolunu arıyarak nefsimizi eğitip iyi bir kul olmaya çalışmalıyız.

Sizlere şunu söyleyebilirim. ki bu mübarek ayın Allah’ın kelamı ile özel bir münasebeti vardır. Bunda da anlıyoruz ki cenab-ı Allah bütün kitapları bu ayda indirmiştir. Nitekim kuranı kerimin tamamı levhu mafuzdan dünya semasına ve oardanda peyder pey yani azar azar 23 senede dünyaya inmiştir. Bundan başka Hz.İbrahime inen sahifeler, bu ayın birşnde veya üçünde verilmiştir. Davut as’a Zebur ramazanın 12.gün veya 18.gününde verilmiştir.

Hz. Musa as. Tevrat ramazan ayının 6.gününde hz. İs a as. İse İncil ramazanın 12. veya 13.gününde verilmiştir. Bundan anlaşılıyor ki bu mübaraek ayın allah’ın kelamı ile hususi bir münasabeti vardır. Bu nedenle ki biz Müslümanlar bu ayda kuran-ı kerimi çok çok okumalyıız. Hatta şunuda tüm Müslümanlar bilirler ki dört büyük meleklerden olan hz.cebrail a.s. Her sene ramazan ayında kuran-ı kerimin tammıını peygamber efendimize dinlettiridi. Bazı rivatyerlrde ise Cebrail a.s peygfamer efedinizden dinlerdi.

Kısacası mümkün mertebede bu ayda kuran*ı okumayı bilmiyorsak öğrenmenin yollarını, kuran okumayı biliyorsak ise kuran okumaya özel bir gayret göstermeliyiz.bu ayda peygamber efendimiz şu dört şeyi çokca yapmayı emretmiştir;birincisi kerlime şehadet. Tüm Müslümanlarca bilindği gibi zikirlerin en üstünüdür, hatta bir hadisi şerfite hz.musa as bir defasında allah’a şöyle dua etmiştir “allahım bana öyle bir dua öğret ki ben onunla seni zikredeyim ve dua edeyim” Allahu teala “la ilahe illal lah” Hz. Musa as “ bunu senin tüm kulların söylüyor ben ise özel bir zikir veya dua istiyorum” dedi. Allahu teala şöyle buyurdu “Ey musa! Yedi kat gökler ve orada yaşayanlar ve yedi kat yerler terazinin bir kefesine konsa kelimeyi Tayyibe de diğer kafesine konsa kelime-i Tayyibe ağır basar”

Hiç yorum yok: