24 Mart 2009 Salı

Ramazan'da Kuran-ı Kerime göre Neden Oruç Tutarız

Allah Kuran-Kerim de buyurur ki geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi islmı seçip hz.Muhammede tabi olanlara da orucun farz kılındığını ve ramazan ayını oruçlu geçirmenin Kuran-ı Kerimle ayet ayet bizlere öğretilmiştir. Ayrıca Ramazan ayı Müslümanlar için bolluk, bereket ve manevi bir iklim havası yaratan bir aydır gecelerinde ise Müslümanları kucaklayan adeta bir anne sevgisini aratmayan meleklerin yeryüzüne inip Müslümanları kucaklayıp selamladığı bir aydır.

Ramazan ayin’de şeytan ve avenelerinin ( dostlarının ) ayaklarının ve kollarının bağlandığı, cehennemin ise uzaklaştırılıp, cennetin yaklaştırıldığı cenabı-ı Allah’ın kerem sıfatıyla insanlara sonsuz nimetlerin müjdelendiği bir ay olup Müslümanların sadaka ve filtrelerini yoksul insanlara gizli ve aşikar olarak Allah’ın rızasını kazanmak için mallarını sarf ettiği bir aydır.

Siz sadaka vermek nedir bilirmisniz ? Sadaka veren insanın ömrü uzun olur. Sadaka veren insan başına gelen kaza veya bir nusubete kalkan olmaya sebep olur. Yani bu dar ve sıkıntı zamanlarda vermiş olduğu sadakalar kişinin imdatlına yetişir, işte biz Müslümanlar İslamiyet din olarak seçip Allah’a inanmamız nedeniyle oruç tutuyoruz şunu hiç bir zaman dememeliyiz ki "namazı kılmasam da orucumu ne olacak ki" deyip de namazı ihmal etmek Müslümanlığa yakışır bir şey değildir.

Bazı insanlar sıhhatini düzelttiği için oruç tutarlar. Halbuki asıl gayenin Allah’a ibadet olduğunu anlamayıp medeni geçinen bu insanlar şunu görmezler mi ki orucun başlıca fazileti aslı gayesi daima ibadet olmak şartıyla nefis mücadelesi ve nefsi yenmektir, orucu tutmak sırf yemeği içmeği kesmek değil sırf Allah’ın bizde emretmesiyle yetine getirilen kulluk vazifemizin gereği olduğu için tutulur. Bundan böyledir ki bazı münafık insanlar kendisini oruçlu gibi gösterip orucunu tutmazlar.

Hiç yorum yok: