4 Temmuz 2009 Cumartesi

Ramazan Ayında Oruç Tutmak İnsan İçin Bir Kalkandır

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur. “Oruç, insan için bir kalkandır. İnsan onu delmediği müddetçe….”
(Hakim, Tergib)

İZAH: Orucun kalkan olması demek, insanın kalkanla kendini koruduğu gibi, oruçlunun da düşmanı olan şeytandan korumasıdır. Bir hadiste, “oruç Allahın azabından korunmadır” buyrulmuştur. Başka, bir rivayette; “oruç cehennemden korumaktır” buyrulmuştur.

Bir hadiste bildirildiğine göre, biri “ ya Rasulallah, oruç ne ile bozulur?” dedi. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem “ yalan ve gıybetle” buyurdu. Bu iki hadiste ve bunun gibi daha birçok hadislerde, buna benzer kötülerden ısrarla sarınılması belirtilmiş, bir bakıma, böyle yapmanın orucu zayi etmek olduğuna karar verilmiştir.
Zamanımızda orucun vaktini geçirmek için, onun bunun hakkında boş şeyler konuşmak, iş olarak kabul edilmekteydi. Bazı âlimlere göre yalan ve gıybetle oruç bozulur. Bu iki şey, o zatlara göre, yemek içmek gibi orucu bozan şeylerdendir. Alimlerin çoğunluğuna göre, her ne kadar bunlarla oruç bozulmasa da, orucun bereketlerinin gitmesi hususunda kimsenin itirazı yoktur.

Oruç insan için bir kalkandır. Bundan dolayı oruçlu kişi, diliyle alay etmek, çekişmek gibi cahilce bir söz söylememeli, başkası sataşmak isterse, ona, “ben oruçluyum” demelidir.

Hiç yorum yok: