21 Nisan 2009 Salı

Oruç aç olanın halini hatırlatır

Oruç tutarken uzun bir süre aç kalıyor ve günlük yaşantımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.Ramazan’dan önce yaptığımız işleri tekrar yapıyoruz fakat tek bir fark var o da aç olmamız..Şimdi bizler Ramazan ayı dışında günde kimisi 3 öğün kimisi 5 öğün vs tüketenleri düşünürsek Ramazan dışında aç olarak gezenlerin halini anlamamız mümkün değildir.Fakat oruçluyken açın halinden de anlarız , fakirin halinden de anlarız..Belki de bu 1 ay da bir açın bir fakirin nasıl bir ay geçirdiğini az çok anlayabiliyoruz..Bu yüzden oruç tutmak çok sevapkar bir ibadettir.

Oruç, bütün bir hayatını en seçkin ve lüks yemeklerle devam ettiren, hayatında hiç aç-susuz kalmayan, açlığın sıkıntısını hiç hissetmeyen, hatta belki açlığın nasıl bir şey olduğunu bile bilmeyen zengine, zamanın belirli günlerinde aç-susuz bırakmak suretiyle bizzat yaşayarak açlığın ve susuzluğun ne manaya geldiğini öğretir. Böylelikle zengin, fakirin durumunu anlayacak, aç-susuz kalmanın insana ne kadar zor geldiğini idrak edecek ve muhtacın yardımına koşacaktır. Bu şekildeki bir açlık (oruç), her türlü maddî imkâna sahip olan zenginlerin, fark u zaruret içinde olan kişilerin durumlarını anlamalarına, dolayısıyla onlara karşı olan tutum ve davranışlarının değişmesine, semahat hislerinin coşmasına, yardım etme duygusunun kabarmasına vesile olur. Zenginler bu davranışları sergilemeye koyulunca, fakirde zengine karşı olan haset ve kin duyguları izale olup bu iki sınıf arasındaki savaş diner, cemiyette sulh hakim olur. Hatta bir nevi fakir, zenginin malının koruyucusu olur.

Binaenaleyh oruç bu mevzuda da bizim his ve heyecan¬larımızı tahrik eder. Dolayısıyla zenginler kendileri gibi olmayanları görme fırsatını yakalar. Peygamber Efendimizin şu sözünü hatırlarlar: "Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir."

Ancak aç durulduğu zaman açın, susuz durulduğu zaman da susuzun halinden anlaşılır. Bu yönüyle de görüyoruz ki, Cenab-ı Hakk'ın emri istikametinde arzu ve isteklerimizi frenleme ve emirlerine uyarak oruç tutma, kendimizi bu yolda perhize alıştırma, içtimaî hayatımıza dönük olarak bizi çok mükemmel bir rükün haline, mükemmel bir toplumun mükemmel bir parçası haline getirir.

Hiç yorum yok: